Millaisen lapsen sain takaisin vieraannuttamisen jälkeen?

Tässä blogissa kerron sinulle

  • erään isän tarinan vieraannuttamisesta 
  • mitä on vieraannuttaminen
  • miten vieraannuttaminen rikkoo lasta

Vieraannuttamisessa joku, yleensä lapsen vanhempi, voi olla myös sukulainen tai bonusvanhempi, pyrkii vahingoittamaan tai tuhoamaan lapsen ja torjutun vanhemman välisen suhteen. Useimmiten tämä tapahtuu vanhempien eron jälkeen. Lapsi manipuloidaan vihaamaan ja hylkäämään hänelle tärkeä ihminen. 

Vieraannutetun lapsen isä: Lapseni oli muuttunut

En ollut tunnistaa omaa poikaani vieraannuttamisen aikana enkä ainakaan sen jälkeen, kun hän halusi muuttaa takaisin luokseni. 

Muistan erityisesti sen hetken, kun hän tuli luokseni ensimmäisenä iltana tavaroineen. Katselimme toisiamme molemmat pelokkaina kuin toisilleen kaksi täysin vierasta ihmistä. Olimme vaivautuneita ja arkoja molemmat. En enää tiennyt, miten olla poikani kanssa. Oli tapahtunut niin paljon vaikeita asioita, konflikteja, pettymyksiä ja surua. Hän tuli luokseni hyvin rikkinäisenä, ja kaikki valo oli kadonnut hänestä. Hän oli niin pelokas, että minuun sattui katsoa häntä. Se pilke, joka oli hänen silmissään ollut ennen, oli kadonnut. Katse oli sammunut ja siinä näkyi paljon surua. Hän oli totaalisen väsynyt kaikkeen.

Vieraannutetun lapsen isä: Silittäminenkin vaati rohkeutta

En voinut uskoa todeksi, kun sain taas pitkästä aikaa toivottaa pojalleni hyvää yötä. Hän kömpi peittonsa alle ja pyysi jättämään valon huoneeseen. En uskaltanut koskettaa häntä, halata ja sanoa, niin kuin minulla oli ennen joka yö tapana, että minä rakastan häntä. Pelkäsin, että sanomalla jotakin väärää tai liikaa karkottaisin hänet pois luotani, siksi yritin olla mahdollisimman rauhallinen ja neutraali. 

Ja silti, kun hän nukahti, menin hänen huoneeseensa ja katselin häntä nukkumassa. Hellästi silittäessäni omaa lastani annoin kyynelten tulla. Kiitin Luojaa siitä, että hän palautti minulle lapseni. En nukkunut sinä yönä juuri ollenkaan. 

Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa

Vieraannuttaminen rikkoo lasta. Vieraannuttaja ei yleensä ymmärrä, että toiminta on vahingollista lapsen mielenterveydelle. Vieraannuttaminen pakottaa lapsen leikkaamaan elämästään pois toisen vanhemman ja tämän lähipiirin. Vieraannuttaminen vääristää lapsen muistoja, saa lapsen mielistelemään toista vanhempaa ja luo vääristyneen suhteen suositumman vanhemman kanssa.  Se heikentää lapsen luottamusta ihmisiin, kovettaa lapsen ja opettaa hänelle, että empatian puute ja välinpitämätön suhtautuminen muihin ihmisiin ovat ihan ok. 

Lue myös postaukseni Näin vieraannuttaminen rikkoo lasta ja Vieraannuttaja ei voi kasvattaa tasapainoista lasta.

vieraannuttaminen

Jaa tämä blogi sosiaaliseen mediaan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top