Tässä blogissa kerron sinulle
- mitä on vieraannuttaminen
- mitä vieraannuttaminen aiheuttaa torjutulle vanhemmalle
- miltä torjutusta vanhemmasta tuntuu
Vieraannuttamisessa joku, yleensä lapsen vanhempi, voi olla myös sukulainen tai bonusvanhempi, pyrkii vahingoittamaan tai tuhoamaan lapsen ja torjutun vanhemman välisen suhteen. Useimmiten tämä tapahtuu vanhempien eron jälkeen. Lapsi manipuloidaan vihaamaan ja hylkäämään hänelle tärkeä ihminen.
Vieraannuttaminen ja sen myötä oman lapsen menettäminen on niin raastavaa, että se voi olla elämän kipeimpiä kokemuksia. Pahinta on se, että kun lapsensa menettää, torjutulla vanhemmalla ei ole mahdollisuutta surutyöhön. Lapsi on elossa ja elää jossakin, mutta vanhempi ei voi nähdä tai halata häntä. Lapsen koulu- tai kaveriasioista ei ole tietoa eikä toiseen kotiin ole tervetullut. Torjutulta vanhemmalta riistetään vanhemmuus.
Tällainen kokemus voi horjuttaa mielenterveyttä ja kyseenalaistaa koko elämän merkityksen. Se voi lamaannuttaa ja viedä kaiken toivon paremmasta.
Pelko vie voimat
Olen kuullut tarinoita, joissa torjuttu vanhempi on menettänyt työkykynsä pitkäksi aikaa. Toiset joutuvat turvautumaan lääkkeisiin ja jotkut turvautuvat alkoholiin saadakseen edes hetkittäistä helpotusta tuskaansa. Torjutulla vanhemmalla voi olla itsetuhoisia ajatuksia, sillä hän pelkää, ettei enää koskaan saa lastaan takaisin eikä hän voi kuvitella elävänsä ilman häntä. Syyllisyys, hämmennys, pelko, toivottomuus, turhautuminen, viha ja epäoikeudenmukaisuuden tunne ovat niin vahvoja, että ne hukuttavat vanhemman vain syvemmälle.
Jos olet torjuttu vanhempi, muista, että panikointi ei ratkaise mitään. Yleensä se vain pahentaa asioita. Alkoholiin hukuttautuminen ei ratkaise ongelmaasi. Saatat vain menettää lopullisesti kontrollin omasta elämästäsi. Saatat ajatella, että alkoholi poistaa kipusi, muista kuitenkin, että se tekee sen vain hetkeksi. Tällaisia asioita ei voi vain lakaista maton alle. Sinuun sattuu niin paljon, että sinulla on ehkä ollut myös itsetuhoisia ajatuksia. Kuvittelet, että sitähän sinulle selkänsä kääntänyt lapsi ja ex-kumppani toivovat. Saatat virheellisesti luulla, että elävätpä sitten onnellisempina yhdessä ilman sinua. Muista, että vieraannuttajavanhempi ei ole tasapainoinen ihminen, joten hän ei pysty kasvattamaan lapsestasi tasapainoista ja hyvinvoivaa aikuista. Lapsesi siis tarvitsee sinua. Et varmasti myöskään halua sitä, että joku päivä, kun lapsi haluaakin olla taas kanssasi sinua ei enää ole, minkä jälkeen lapsi joutuu elämään koko elämänsä kauhean syyllisyyden taakan kanssa.
Oman lapsensa menettäminen on iso asia. Jos rakastat lastasi, kaikki vaikeat ja raastavat tunteet kuuluvat asiaan. Olisi outoa, jos sinuun ei sattuisi. Huolehdi siis itsestäsi. Huomaa, että torjutuksi tuleminen voi heikentää myös sinun itsetuntoasi. Ruoskitko itseäsi epäonnistumisesta vanhempana ja mietitkö koko ajan, mikset kelpaa? Näetkö ympärilläsi muita onnistuneita vanhempia, joilla on hyvät välit lapsensa kanssa? Tiedosta omat ajatuksesi ja pysäytä ne. Usko siihen, että saat ongelman ratkaistuksi ja saat vielä lapsesi takaisin. Yritä nähdä omat onnistumisesi virheiden sijaan. Tiedosta, miten puhut itsellesi tai itsestäsi.
On aina vanhemman vastuulla saada välit kuntoon oman lapsensa kanssa
Vaikka lapsi torjuu sinut, muista aina, että hän haluaa silti sinun yrittävän loppuun asti. Jossakin sisimmässään hän tarvitsee sinua ja haluaa sinun ottavan vastuun teidän suhteestanne. Vanhemman tehtävänä on korjata suhde lapseen, ei toisin päin. Lapsi ei ole kykeneväinen korjaamaan solmuun menneitä ihmissuhteita, kun sitä eivät aina osaa edes aikuiset itse. Miten siis lapselta tai nuorelta voisi edellyttää sellaista? Se, miten suhde korjataan lapsen kanssa, onkin jokaisen vanhemman ratkaistava itse, sillä vain hän tuntee parhaiten oman lapsensa.