Vieraannuttaja ei voi kasvattaa tasapainoista lasta

Tässä blogissa kerron sinulle

  • mitä on vieraannuttaminen
  • vieraannuttajan persoonallisuushäiriöstä ja narsismista
  • voiko lasta päästää vieraannuttajan lähelle

Vieraannuttamisessa joku, yleensä lapsen vanhempi, voi olla myös sukulainen tai bonusvanhempi, pyrkii vahingoittamaan tai tuhoamaan lapsen ja torjutun vanhemman välisen suhteen. Useimmiten tämä tapahtuu vanhempien eron jälkeen. Lapsi manipuloidaan vihaamaan ja hylkäämään hänelle tärkeä ihminen. 

Vakavaan vieraannuttamiseen syyllistynyt on sairas ihminen

On olemassa vanhempia, jotka tekevät suunniteltua ja vakavaa vieraannuttamista. Tällaisilla henkilöillä on usein persoonallisuushäiriö. 

Varsinkin narsistiset vieraannuttajat ovat vaarallisia lapsen kehitykselle. Lapsen ei tulisi kasvaa sellaisen henkilön vaikutuspiirissä. Narsistinen henkilö ei myönnä omia virheitään tai pyri korjaamaan toimintaansa, koska ei näe tehneensä jotakin väärää. Narsistinen henkilö haluaa olla suosittu ja tekee kaikkensa voittaakseen. Vanhemmuus on hänelle kilpailua ex-kumppaninsa kanssa. Narsistinen vieraannuttaja manipuloi lastaan niin, että tämä tuntee itsensä kykenemättömäksi mihinkään ilman tätä. 

Narsistinen vanhempi tulee loppuun asti väittämään, ettei kukaan rakasta lasta yhtä paljon kuin hän ja ettei kukaan muu ole yhtä hyvä vanhempi kuin hän. Hän saattaa kiristää, uhkailla, rajoittaa ja pelotella lastaan saadakseen tahtonsa läpi. 

Narsistinen vieraannuttaja kuuluu hoitoon. Myös lapsen on hyvä tietää, että hän on tekemisissä sairaan henkilön kanssa, jotta hän osaa varoa ja suojella itseään tältä. Tapaamisia olisi hyvä todennäköisesti vähentää tai järjestää vain valvotusti. 

Kannattaa myös kerätä tietoa, millainen narsistinen henkilö voi olla tai miten persoonallisuushäiriö ilmenee. Tieto auttaa tulemaan toimeen sellaisen ihmisen kanssa ja tukee omien rajojen rakentamista. 

Vieraannuttaminen tuhoaa lapsen ja se on lapselle henkistä väkivaltaa. Normaali, vastuullinen ja lastaan rakastava vanhempi ei manipuloisi ja vahingoittaisi lastaan tällä tavalla. Vieraannutetun lapsen oireita voivat olla esimerkiksi ahdistus, masennus, paniikkikohtaukset, uni- ja kouluvaikeudet ja itsetuhoiset ajatukset. Jos tämänkään jälkeen vieraannuttaja ei ymmärrä lopettaa toimintansa, silloin lapsen paikka ei ole tämän vanhemman luona. Vieraannuttajavanhempi ei saa olla lähivanhempi.

Saako lasta päästää vieraannuttajan lähelle? 

Se on tapauskohtaista.

Joskus kyse voi olla lievästä vieraannuttamisesta, jossa vieraannuttaja ei tiedosta toimintaansa. Hän pystyy lopettamaan vieraannuttamisen, kun joku siitä hänelle huomauttaa. Hän ajattelee lapsensa parasta ja alkaa toimia eri tavalla. Voi olla, että hän tarvitsee avuksi terapeutin tai tukihenkilön, jonka kanssa voi analysoida asioita. Myös lapsi voi muistuttaa vanhempaansa lopettamaan, jos tämä alkaa arvostella tai haukkua hänen toista vanhempaansa. Joskus on kuitenkin tapauksia, jolloin paras vaihtoehto lapsen hyvinvoinnin kannalta on välien katkaiseminen tai riittävän pitkä tauko vieraannuttajavanhemmasta.

Lue myös postaukseni Millaisen lapsen sain takaisin vieraannuttamisen jälkeen?

Vieraannuttaja

Jaa tämä blogi sosiaaliseen mediaan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll to Top